Linia de credit de un miliard de euro ataşată programului convenit în primăvara anului trecut cu Banca Mondială a devenit disponibilă abia săptămâna trecută, când autorităţile de la Bucureşti au finalizat precondiţiile convenite, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru România şi Ungaria.
El a explicat că linia de credit are un rol preventiv, deci nu va fi accesată decât în cazuri speciale, şi nu a fost disponibilă până săptămâna trecută întrucât acordul prevedea mai multe etape pe care partea română trebuia să le parcurgă.
Una dintre principalele condiţii ale acordului preventiv cu Banca Mondială este reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Consiliul Directorilor Executivi ai Băncii Mondiale a aprobat în iunie acordarea unui împrumut în valoare de un miliard de euro către statul român, pentru politici de dezvoltare, cu opţiune de amânare a tragerii.
Împrumutul vine în completarea asistenţei financiare de tip preventiv acordată pe perioada 2011 - 2013 de către FMI şi UE.
Autorităţile române pot opta între a folosi parţial sau integral aceşti bani sau a nu utiliza banii din linia de credit. Prin acordul negociat cu Banca Mondială, Ministerul Finanţelor a urmărit să obţină o plasă de siguranţă suplimentară de la instituţia internaţională sub forma unei linii de credit, care va rămâne la dispoziţia României timp de trei ani în cazul blocării pieţelor externe, la un cost de 0,25% pe an.
România are în derulare un acord stand-by pe care-l tratează ca pe o înţelegere de tip preventiv cu FMI în valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro. Acordurile cu instituţiile financiare urmează programului de finanţare de 20 miliarde euro derulat în perioada 2009-2011.