Printre stirile cu politiste violate si magistrati care-si cara pumni in cap, o informatie a trecut aproape neobservata. Chinezii de la compania China Huadian Engineering au semnat cu guvernul Romaniei memorandumul de intelegere privind constructia unui grup energetic la Rovinari, in valoare de un milliard de euro.
Grupul, care va produce energie cat un reactor nuclear de la Cernavoda, va fi construit cu bani chinezesti, intr-un termen record si la cele mai inalte standarde tehnologice si de mediu. Probabil ca este singura realizare majora a Guvernului Ponta, din mai pana astazi. In acelasi timp, Guvernul Romaniei ar putea fi un deschizator de drumuri intr-o tara unde, in perioada 2009-2011, investitiile straine s-au prabusit cu 85%.
Sper ca investitia chineza sa nu fie un episod izolat. China a ajuns trezorerierul lumii, rezerva proprie atingand 4 mii de miliarde de dolari. Practic, America este finantata de chinezi. Intr-o Europa in criza, chinezii s-au miscat cu mare viteza, achizitionand bonduri de stat din Spania, Portugalia si Italia sau porturi maritime in Grecia.
E tardiv sa vorbim despre legaturile traditionale dintre Romania si China, ca in vremea lui Ceausescu. Redeschiderea relatiilor a facut-o presedintele Constantinescu in 1999 si a fost continuata de Adrian Nastase in 2004. Apoi, s-a pierdut totul. (Intre timp, garniturile de politicieni – unii dintre ei scoliti la noi in tara – s-au schimbat, la conducere au venit oameni noi). Norocul este ca o civilizatie multimilenara, asa cum este cea chineza, nu tine seama de zbaterile catorva decenii aici, in Carpati.
In relatia cu China, Romania are doua atuuri majore: unul politic – tara este membra UE – si unul geografic – ne aflam la granita de Est a Europei, cu acces direct prin Marea Neagra.
Tot ceea ce are nevoie acum relatia romano-chineza este un strop de viziune si unul de