Clienţii cu mulţi bani ai băncilor locale au prins gustul plasamentelor, după ce în urmă cu doi ani înţelegeau prin private banking să ţină majoritatea sumelor în depozite şi cash.
Piaţa de private banking din România, estimată la începutul lui 2012 de cei de la BCR la aproximativ 4 miliarde de euro, respectiv 4.000 de clienţi, se pare că s-a polarizat spre vârf.
Erste Private Banking România (fosta BCR Private Banking) şi-a consolidat poziţia de lider detaşat al pieţei de profil, cu active de aproape un miliard de euro, fiind urmată de Friedrich Wilhelm Raiffeisen (FWR), cu active de peste 650 milioane euro.
„Ne-am consolidat poziţia în 2012 şi probabil vom raporta active de circa un miliard de euro pentru finalul de an. În condiţiile în care depozitele au început să ofere dobânzi real-negative, investitorii şi-au dirijat sume importante spre plasamente precum titlurile de stat, fondurile de investiţii, aur sau acţiuni“, spune Răzvan Furtună, şeful Erste Private Banking (EPB) România.
Comportamentul clienţilor EPB România s-a schimbat semnificativ în ultimii doi ani. Dacă în 2010 doar 10% din bani erau plasaţi de clienţi în produse de investiţii, restul de 90% fiind depozite şi cash, la finele lui 2012, plasamentele în produsele de investiţii au reuşit să depăşească nivelul sumelor ţinute în conturi curente şi depozite – 53% vs. 47%. În plus, tot mai mulţi clienţii şi-au dezvoltat spiritul de a tranzacţiona, ajutaţi şi de platforma modernă de tranzacţionare.
După depozite şi cash, cea mai mare pondere o au plasamentele în titluri de stat (34%), fiind urmate de fondurile de investiţii (9%). Plasamentele în aur fizic ale clienţilor EPB au ajuns la 45 milioane euro, respectiv 1,1 tone şi o pondere de 4,5%.
Pentru a beneficia de calitatea de client Erste Private Banking România ai nevoie de minimum 200.000 euro. Portofoliul mediu a