Reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj au depus la Comisia Europeană proiectul unei "întreprinderi sociale", care se adresează persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel Câmpia Turzii. Proiectul are o valoare de peste şase milioane de euro.
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat ieri la o întâlnire cu disponibilizaţii de la Mechel Câmpia Turzii, că viitoarea întreprindere socială va fi proprietatea angajaţilor, iar aceştia vor lucra pentru o firmă care are contracte cu producătorul de mobilă Ikea, potrivit Mediafax.
"Proiectul întreprinderii sociale are o valoare de 6,4 milioane de euro şi am depus cererea de finanţare la Comisia Europeană, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare, la fel cum am procedat în cazul Nokia”, a spus Don.
“Proiectul prevede construirea unei fabrici unice în România, cu utilaje ultramoderne, foarte performante, iar viitorii angajaţi vor primi fiecare vouchere de 15.000 de euro pentru achiziţionarea echipamentelor. Angajaţii vor fi proprietarii întreprinderii, vor fi propriii lor şefi. Principalul domeniu de activitate va fi prelucrarea metalelor şi oamenii vor lucra pentru export, pentru o firmă din România care are contracte cu producătorul de mobilă Ikea. Oamenii vor avea grijă de utilaje pentru că acestea vor fi ale lor", a mai spus directorul AJOFM Cluj.
Proiectul va avea o durată de patru ani. Potrivit acestuia, în cadrul viitoarei întreprinderi sociale, al cărui spaţiu de 1.500 de metri pătraţi este în curs de amenajare, vor fi angajaţi minim 380 de foşti muncitori ai Mechel Câmpia Turzii, din cele 800 de persoane disponibilizate în prima etapă, în cursul anului trecut.
Prefectul judeţului Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, a declarat, la rândul său, în cadrul întâlnirii, că demersul de înfiinţare a acestei întreprinde