În Spania numărul străinilor scade pentru prima dată în ultimii 15 de ani, conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică. Devastată de recesiune, cu un șomaj de peste 26%, Spania s-a transformat într-o importantă sursă de emigrație, după ce cu numai doi-trei ani în urmă era una dintre destinațiile preferate ale imigranților.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
În ciuda acestui fenomen, comunitatea românească din regatul Iberic continuă să crească și să reprezinte cel mai numeros colectiv de străini.
Anul 2012 a pus capăt unei epoci de un deceniu și jumătate în care Regatul Iberic a fost destinația preferată a imigranților din trei continente, Africa, America de Sud și bineînțeles Europa Orientală. Cu o economie foarte dinamică, dar ai cărei principali vectori au fost doar sectorul imobiliar și turismul, unde a fost nevoie de multă forță de muncă, dar cu o minimă calificare, în ultimii 15 ani numărul strainilor din Spania nu încetat să crească, între anii 1996 (de când există date statistice) și până în 2011. Dar probabil creșterea cea mai spectaculoasă a avut loc începând cu 1998 și până în 2008.
În numai zece ani numărul străinilor care erau înscriși în registrele de evidență a populației a crescut de la doar 600 de mii la peste 5,5 milioane de persoane. Fenomenul migratoriu nu a fost o problemă pentru autoritățile spaniole, ba mai mult, a fost unul dintre pricipalii factori dinamizatori pentru economia iberică, în special pentru sectorul imobiliar. Într-o ţară care are în momentul de faţă peste 47 de milioane de locuitori, fenomenul migratoriu a stimulat, nu numai boom-ul imobiliar, dar și un important boom demografic, străinii reprezentând în acest moment peste 12% din populaţia Spaniei, faţă de doar 1,3% în urmă cu un deceniu și jumătate.
Până în 2011 numărul străinilor a crescut cu o medie anua