Raportul pentru o reinnoire democratica a fost elaborat de Comisia de renovare si de deontologie a vietii politice, creata la 16 iulie 2012 sub conducerea fostului premier francez, Lionel Jospin. Cele 128 de pagini ale Raportului, finalizat la 30 octombrie 2012, au avut ca teme definirea unei modalitati modernizate de alegere a Presedintelui, configurarea unui parlament mai reprezentativ, asigurarea unui sistem de responsabilitate exemplara (limitarea cumului de mandate, eliminarea inviolabilitatii presedintelui, suprimarea privilegiului de jurisdictie al ministrilor, definirea unei strategii globale de prevenire a conflictelor de interese).
Examinarea acestor teme si a altora este necesara pentru ca societatea franceza – considera cele paisprezece personalitati ce au compus Comisia – traverseaza o criza de incredere, agravata de dificultatile economice din ultimii ani.
Primul capitol al raportului se refera la necesitatea unor „alegeri prezidentiale modernizate” pentru a se evita contestatii in legatura cu desemnarea candidatilor, finantarea campaniei sau regulile de publicitatea electorala sau accesul la media. Nu intra in amanunte in privinta acestor aspecte, dar este clar ca si in Franta, alegerile prezidentiale sunt supuse unei presiuni pentru a fi mai transparente si mai adecvate societatii actuale.
Exista propuneri referitoare la stabilirea mai inteleapta a momentului din an in care sa aiba loc alegerile prezidentiale sau cele parlamentare. In ceea ce priveste alegerea deputatilor, Comisia a considerat ca, alaturi de mentinerea scrutinului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, ar trebui introdus pentru un segment de deputati (10%) si scrutinul proportional (deci, oarecum sistemul mixt german).
Pentru deputatii din diaspora, se considera ca sistemul uninominal este iluzoriu si ca ar trebui introdus scrutinul proportional pe li