Bruno Ribo, ArcelorMittal: Pentru noi este o povară şi nu vedem beneficii din moment ce livrăm doar 5% din componentele de eoliene. Un manager străin vine să spună ceea ce ar fi trebuit să spună ministrul economiei: România beneficiază prea puţin de boom-ul energiei verzi pentru că cele mai multe echipamente nu sunt construite local.
Dacă industria locală de componente pentru proiectele de energie verde nu va fi susţinută, România va câştiga direct numai 1,5 mld. euro până în 2020, dar va plăti "subvenţii" peste 10 mld. euro pentru a susţine eolienele sau solarele.
Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară şi al doilea mare consumator de electricitate din România, critică schema de sprijin oferită de statul român producătorilor de energie verde, care se traduce în costuri semnificative cu energia pentru întreprinderile industriale şi le face necompetitive în străinătate. Acesta este unul dintre primele semnale de alarmă trase de o mare companie industrială.
"Doar 5% din componentele celor 800 de turbine eoliene instalate până acum în România au fost produse în ţară", a spus Ribo. "Pentru noi este o povară şi nu vedem beneficii din moment ce livrăm doar 5% din componentele de eoliene. Este inacceptabil. 30% din preţul pe care îl plătim la energie reprezintă subvenţii acordate pentru energia verde şi cogenerare." În ultimii trei ani, banii puşi la dispoziţia investitorilor de energie verde sub formă de sprijin se ridică la aproape jumătate de miliard de euro, iar anul acesta urmează să intre în conturile celor care au pariat pe vânt sau soare pentru a produce curent mai bine de 550 mil. euro, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În total, din 2010 şi până anul trecut sectorul energie verzi a atras fonduri de circa 3 miliar