Cartea „Părintele Macarie, în slujba Sfântului Cuvios Vasile de la Poaiana Mărului“ a văzut, de curând, lumina tiparului. Lucrarea, ce trece în revistă viaţa şi ctitoriile părintelui, a apărut la editura EditGraph Buzău, fiind scrisă de Sava Bogasiu, din Buzău.
În primul capitol, „Macarie - un părinte al bucuriei jertfelnice“, descoperim amănunte despre viaţa şi activitatea părintelui Macarie. Aflăm că părintele Macarie s-a născut pe 8 septembrie 1949 în satul Sările, comuna Bisoca. În cel de-al doilea capitol, „Călugăria - cruce de aur a părintelui Macarie“, aflăm detalii cu privire la drumul călugăriei. Tunderea sa în monahism s-a făcut la Mănăstirea Ciolanu, apoi a fost trimis ca vieţuitor la Poiana Mărului. Naşul de călugărie a fost Preasfinţitul Gherasim, Episcop vicar la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Deşi la naştere i s-a dat numele de Marcel, odată cu tunderea sa în călugărie, a primit numele de Macarie, nume purtat de un mare sfânt care a trăit în secolul IV. Numele de Macarie înseamnă „Fericitul“ în greacă.
În capitolul trei, intitulat „Preoţia părintelui Macarie- dar de la bunul Dumnezeu“, ni se povesteşte cum a fost uns preot, la doar câteva zile după ce a devenit călugăr. În capitolul „Ctitoriile părintelui Macarie“ ne sunt prezentate aşezămintele religioase care poartă amprenta acestuia. Primul şi cel mai important aşezământ monahal este Mănăstirea Poiana Mărului, apoi sunt descrise biserica din satul natal, biserica parohială din satul Dealu Sării, biserica din satul Şindrila, schitul Muntioru, paraclisul „Sfinţii îngeri Mihail şi Gavril“ de la schitul Muntioru şi aşezământul bisericesc de la Dealu Sării.
Tot în această lucrare mai putem citi şi despre „Părintele Macarie- un destoinic duhovnic contemporan“, „Ecouri din presă despre părintele Macarie Beşliu“, „Acatistul Sfântului Cuvios Părinte