Tot mai mulţi gorjeni se îmbolnăvesc şi au nevoie de asistenţă medicală. Statisticile întocmite pentru anul trecut de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj arată o creştere a incidenţei bolilor grave în rândul populaţiei adulte a judeţului. În ultimii ani însă, nici copiii nu au fost ocoliţi de boli precum diabetul sau, mult mai grav, cancerul. Stresul, condiţiile materiale precare, alimentaţia deficitară şi bogată în grăsimi sunt printre factorii care au contribuit în ultimii ani la îmbolnăvirea unei părţi a populaţiei. Autorităţile din judeţ care au atribuţii în domeniul sănătăţii se gândesc la o strategie care să limiteze numărul îmbolnăvirilor şi care să vizeze componenta de prevenire, prin intermediul unor campanii care să îi convingă pe cetăţeni să renunţe la unele obiceiuri alimentare sau să treacă mai des pe la medicul de familie, respectiv cel puţin o dată pe an.
Aproape 6.000 de gorjeni suferă de cancer
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, aproape 6.000 de gorjeni suferă de cancer în momentul de faţă. Comparativ cu situaţia anului 2011, se constată o creştere cu aproape 200 de cazuri. Cele mai multe cazuri noi de cancer se referă la: cancerul pulmonar (50 de persoane diagnosticate), urmat de cel de sân (45), cancerul de col uterin (19), cancerul de prostată (12), de stomac (11) şi altele. Mai mult de jumătate dintre bolnavii de cancer provin din mediul rural. De asemenea, numai anul trecut au fost înregistrate aproximativ 600 de decese din cauza cancerului.
O altă boală gravă care afectează o parte însemnată din populaţia judeţului este diabetul. În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj se află 10.600 de persoane care suferă de diabet. În 2012, raportat la situaţia anului 2011, au fost înregistrate 263 de cazuri noi de diabet, dintre care, la categoria de vârstă 0-14 ani, sunt 15 cazuri noi,