Doar 41 la sută din totalul şomerilor sălăjeni figurează în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj ca beneficiari ai indemnizaţiei de şomaj. Cu acest procent, judeţul se situează tocmai la mijlocul clasamentului naţional întocmit de econtext.ro după numărul şomerilor ce primesc acest ajutor financiar de la stat.
Potrivit ultimelor statistici ale instituţiei, Sălajul număra, la finele anului trecut, 6.742 de şomeri, din care 2.735 primesc ajutor de şomaj. În ceea ce-i priveşte pe şomerii neindemnizaţi ai judeţului, Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, susţine că majoritatea sunt beneficiari ai venitului minim garantat: “Legislaţia în vigoare prevede că pentru a primi venitul minim garantat, beneficiarul trebuie să se afle în evidenţele instituţiei noastre, ca persoană în căutarea unul loc de muncă. Din totalul şomerilor neindemnizaţi, circa 3.300 beneficiază de venitul minim garantat”.
Topul amintit este condus detaşat de judeţul Timiş, unde 67 la sută dintre şomeri primesc indemnizaţii. La polul opus se situează Teleormanul, judeţ în care doar 23 la sută din cei 16.839 de şomeri beneficiază de acest ajutor.
În stabilirea valorii indemnizaţiei de şomaj sunt luate în calcul două componente: una fixă, de 75 la sută din indicatorul social de referinţă şi una cuprinsă între 0 şi 10 la sută din media ultimelor 12 luni a salariilor brute (trei la sută pentru mai mult de trei ani lucraţi, cinci la sută pentru o vechime de peste cinci ani, şapte procente pentru peste 10 ani şi 10 la sută pentru cei care ajung în şomaj după 20 de ani în câmpul muncii). În ceea ce priveşte perioada de şomaj, şi aceasta depinde de vechimea în muncă, astfel: pentru o vechime mai mică de cinci ani, persoana beneficiază de şase luni de şomaj, pentru o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani, se va acorda şomaj pentru nouă luni, iar cei care au