Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) au dat publicităţii raportul privind alegerile parlamentare din România din 9 decembrie 2012.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare (OSCE), care a avut observatori la alegerile parlamentare din România, a făcut public raportul pe această temă.
Potrivit raportului, alegerile din România au fost bine organizate din punct de vedere legal, dar au ridicat unele semne de întrebare.
Astfel, raportul menţionează că bătălia electorală „nu a fost competitivă“. Mulţi dintre interlocutorii OSCE au observat o înţelegere mutuală între partidele importante unde să îşi nominalizeze candidaţii. Au existat doar câteva cazuri în care oponenţii politici s-au confruntat direct, aşa cum a fost la Târgu Jiu unde premierul Ponta l-a avut drept adversar pe liderul PPDD, Dan Diaconescu.
Raportul menţionează faptul că, pe 27 noiembrie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind legea CNA. Ordonanţa suspendă sancţiunile în cazul unui apel ceea ce, în timpul campaniei electorale, i-ar fi putut împiedica pe cei vătămaţi să obţină câştig de cauză.
Rolul CNA în campania electorală ar trebui să fie mai clar definit.
Membrii CNA ar trebui să fie liberi de influenţe politice şi economice.
OSCE recomandă limitarea numărului de numiri politice la CNA pentru a permite cooptarea unor experţi independeţi sau a unor reprezentanţi ai societăţii civile.
Raportul recomandă autorităţilor de la Bucureţti să nu mai modifice legea electorală în preajma alegerilor, menţionând trei ordonanţe de urgenţă pe care Guvernul Ponta le-a emis cu puţin timp înainte de scrutinul electoral.
De asemenea, autorii materialului remarcă faptul că declararea sumelor primite de partide în campanii nu este urmată de un mecanism concret de verificare.
Ei recomandă ca Autoritatea Electorală Permanentă (