O națiune fără educație culturală intră în colaps. De aproape 7 ani, Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara, educă masele. Își crește public pentru instituție, umple sălile de concerte, cântă pentru toate categoriile sociale din tot vestul României.
Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara
FILARMONICA
Gârboni are 55 de ani și a ajuns directorul Filarmonicii Banatul în 2006. De atunci a revoluționat instituția, i-a făcut public. Când a preluat-o, filarmonica vindea în medie 75 de bilete la un concert. Acum vinde 400. În plus, câte 200 de pensionari au, la fiecare spectacol, intrare gratuită.
„Cultura educă. Acesta e marele profit”
„Cultura este făcută să educe, nu ca să aducă profit. Dacă nu ne ocupăm de educația nației noastre riscul pe termen lung e major. Riscăm să devenim o colonie culturală și economică a marilor puteri. În SUA, muzica și sportul sunt materii obligatorii în examenul de bacalaureat. La noi, putem spune că sunt invizibile. Dacă nu ne trezim la realitate, și dacă nu acționăm să ne educăm copiii în spiritul culturii, o să avem în câțiva ani o nație manelistă”, declară Ioan Coriolan Gârbobi, directorul Filarmonicii Banatul.
Din stagiunea aceasta, 9 localități vor fi vizitate constant de instrumentiștii instituției pentru spectacole dedicate copiilor: Reșița, Caransebeș, Lugoj, Recaș, Jimbolia, Făget, Giroc, Simeria, Orăștie.
Evenimente muzicale cu 50.000 de spectatori
Filarmonica bănățeană vrea ca măcar în vestul țării românii să intre cu plăcere și în cunoștință de cauză la un concert de muzică clasică. În fiecare an orchestra concertează în orașele mici din Timiș și Caraș Severin. De anul acesta, pe lista traseului Filarmonicii Banatul a intrat Aradul și Alba. Practica a arătat că efortul și investiția merită.
„Am organizat con