Spitalele private vor primi în continuare bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar finanţarea va fi făcută diferit de la 1 martie, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
După îndelungi controverse privind decizia de a stopa finanţarea spitalelor private cu bani de la buget, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a răzgândit. „Pentru liniştea tuturor în legătură cu spitalele private, menţionez că acestea vor fi finanţate pentru ambulatoriu de specialitate, pentru spitalizarea de zi şi dacă sunt spitale unice în zonă, adică nu există acolo spitale publice, sau dacă au specialităţi unice în respectiva zonă“, a declarat Nicolăescu, într-o comunicare de presă făcută la Guvern.
Nu mai departe de sâmbăta trecută, ministrul Nicolăescu a anunţat că, de la 1 martie, intenţionează să retragă complet finanţarea spitalelor private din banii sănătăţii. „În contractul-cadru pe 2013, care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private, adică pentru spitalele private care fac internări. Astfel încât toţi banii din fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate să meargă către spitalele publice“, spunea Nicolăescu sâmbăta trecută.
Între timp, ministrul a revenit asupra deciziei iniţiale: spitalele private vor beneficia în continuare de finanţare de la stat, dar nu în acelaşi mod ca spitalele publice.
Naşterile în privat nu vor fi decontate
Potrivit noii declaraţii a ministrului, începând de la 1 martie, serviciile medicale care nu vor mai fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în spitalele private vor fi internările în situaţii care pot fi acoperite şi de spitalele publice din zona respectivă.
Mai precis, o naştere în Bucureşti, de exemplu, nu va beneficia de decontare într-un spital privat. Însă, dacă singura mate