"Opriţi demonizarea noilor imigranţi"...Iată apelul lansat de jurnaliştii de la The Independent. Într-un editorial nesemnat, cotidianul britanic încearcă să le explice conaţionalilor că, "în ciuda unor zvonuri alarmiste, imigraţia este bună pentru economia" britanică.
Editorialul denunţă ca "neruşinat de alarmist" gestul unui partid naţionalist şi eurofob britanic, UK Independence Party, de a posta un ceas cu numărătoare inversă până la întâi ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari pe piaţa europeană a muncii. Publicaţia denunţă totodată ca "dubioase" estimările avansate de acest partid că 350 de mii de imigranţi români şi bulgari vor invada Marea Britanie după această dată, dar şi estimările unui grup de lobby împotriva migraţiei, MigrationWatch, potrivit căruia aproximativ 50.000 de imigranţi din cele două ţări membre vor sosi anual după anularea restricţiilor.
Principalul argument invocat de cei care se opun rdicării restricţiilor este că la aderarea Poloniei la Uniunea Europeană, Ministerul britanic de Interne aprecia venirea a aproximativ 13.000 de polonezi pe an în Marea Britanie, când în realitate în ţară au imigrat peste 260 de mii de polonezi în primii doi ani de la ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii. "Situaţia ar urma să fie şi mai rea de această dată, sugerează profeţii nenorocirii", se arată în editorial, "deoarece salariul minim în România şi Bulgaria este cât jumătate din cel al Poloniei". Editorialistul consideră însă aceste date un "mit" şi apreciază că "impactul real urmează să fie mai mic". The Independent explică şi de ce : la aderarea Poloniei, Marea Britanie era singurul stat membru "mare" care avea piaţa muncii deschisă, pe când în 2014 "toate economiile majore europene anulează restricţiile".
"Cei mai mulţi români ar urma aşadar să se ducă în Italia, Spania ş