Peste câteva zile, se schimbă Codul rutier, iar şoferii vor trebui să-şi facă un fel de control medical, dacă vor să-şi reînnoiască permisele. Ăşa că oamenii au luat cu asalt ghişeele, au ocupat curtea şi sediul poliţiei de pe strada Vasile Lupu, din Ploieşti, au format cozi şi au făcut liste. Şi asta chiar dacă permisele le expirau, în unele cazuri, şi peste cinci ani.
Nu e să simplu să încerci să te infiltrezi printre pensionarii aflaţi la o coadă destul de neorganizată, care îşi schimbă des forma şi lungimea. Inevitabil, eşti bănuit de tot felul de lucruri, aşa cum mi s-a întâmplat miercuri, 9 ianuarie, atunci când am început să mă documentez pentru acest text. Evident că am fost acuzat că vreau să mă bag în faţă, aşa că am fost invitat să stau la coadă: „Nu încerca să te bagi în faţă, că nu merge. Stăm aici de patru ore şi nu te-a văzut nimeni până acum”. Cineva şi mai vigilent a trecut în extrema cealaltă şi era sigur că am mai stat o dată la coadă. Şi asta doar ca să-l schimb de două ori, ca să stau liniştit 20 de ani. În fine, am trecut de baraj şi m-am aşezat strategic într-un colţ, de unde puteam să fiu ceva mai obiectiv.
La coadă
se distingeau foarte uşor două tipuri de oameni. Trecem peste cei cărora le expirau permisele în cursul lunii şi chiar erau nevoiţi să le schimbe. Oricum, ăştia erau puţini şi aflaţi deja în pragul sinuciderii. Aşadar, aveam, pe de-o parte, pensionarii panicaţi că trebuie să plătească pentru controlul medical, prevăzut în noul Cod şi, pe de altă parte, bătrânii semiparalizaţi, care nu mai văd decât umbre şi, uneori, nişte luminiţe roşii, iar în trafic disting doar autobuze şi camioane. Aşa că se cam temeau de doctor, care n-ar fi înţeles că e importantă şi intuiţia în trafic, mai ales în cazul depăşirilor.
Am părăsit colţul analistului amator
şi am vorbit cu nişte cetăţeni aflaţi chiar în mijlocul even