Estimările privind creşterea economică a României în 2013 au început să fie înrăutăţite încă din prima lună a anului, semnalul fiind dat de Banca Mondială, care a ajustat prognoza cu mai mult de un punct procentual, de la 2,8% la 1,6%.
Comisia Europeană prognoza în toamna anului trecut o creştere a PIB de 2,2% pentru 2013, iar FMI vedea posibil chiar un avans de 2,5%. Cel mai probabil, în perioada următoare, atât Comisia, cât şi FMI vor veni cu noi estimări, apropiate de cifra avansată de Banca Mondială, având în vedere revenirea economică lentă la nivelul regiunii.
Analiştii băncilor comerciale sunt mai pesimişti, modificându-şi prognozele de PIB spre 0,5-1,5%, în timp ce autorităţile române au avansat o estimare de creştere economică de 1,8%, apropiată de cea a BERD.
"Principala cauză a ajustării prognozei PIB este situaţia din Europa. Vedem că zona euro este în recesiune şi, inevitabil, vor fi implicaţii şi pentru România. Creşterea economică, peste tot în noile state membre ale Uniunii Europene, este mai mică, mergând, pe medie, spre 1%. Credem că prognoza de 1,6% pentru România este uşor conservatoare şi nu luăm în calcul o creştere economică mai mică", a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale de la Bucureşti. El a fost prezent la o conferinţă organizată ieri la ASE, care a avut ca temă perspectivele de creştere economică la nivel global.
Cererea internă, investiţiile publice şi private şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene ar urma să fie principalele motoare de creştere în acest an pentru România. Şi anul trecut s-a conturat un trend de ajustare a prognozelor privind creşterea economică, având în vedere contextul extern tensionat şi încetinirea comerţului extern. Nimic nu mai poate fi sigur în aceste vremuri atât de complicate.
Pentr