Banca germană a construit la apogeul crizei financiare un derivat care a permis băncii Monte Paschi să îşi ascundă pierderile
Deutsche Bank a acordat în anul 2008 un credit în valoare de 1,5 miliarde euro celei mai vechi bănci din lume, Monte dei Paschi din Siena, care a permis instituţiei de credit să reziste. 70 de pagini obţinute de Bloomberg documentează existenţa aşa-numitului "Proiect Santorini" prin care Deutsche Bank a reuşit să ajute banca italiană să îşi rostogolească pierderile de 367 milioane euro pe o poziţie deschisă tot cu instituţia de credit germană. Ca parte a înţelegerii între cele două entităţi financiare se prevedea şi deschiderea încrucişată a unei poziţii pierzătoare pe titlurile de stat italiene de către banca Monte Paschi.
Tranzacţia arată cum băncile de investiţii au construit produse opace care să ascundă pierderi care mai târziu sunt mutate pe bilanţurile contribuabililor, comentează Bloomberg. Luna trecută, Justiţia italiană a condamnat bancheri de la patru firme financiare pentru manipularea ratelor de dobândă în favoarea unor bonduri emise de municipalitatea din Milano.
3,9 miliarde euro pentru salvarea de la faliment cu ajutorul intervenţiei de stat
Banca Monte Paschi nu a publicat consecinţele poziţiilor bilaterale deschise cu Deutsche Bank însă pierderile au împins în final instituţia de credit să recurgă la ajutorul de stat. Schema de menţinere în viaţă a băncii din Siena prin care s-a implicat Guvernul Italiei începând cu 2009 s-a ridicat la 3,9 miliarde euro. Poliţia şi procuratura din peninsulă cercetează oficialii băncii pentru manipularea pieţei şi obstrucţionarea autorităţilor de reglementare.
Un potop cum nu vezi decât o dată la 500 de ani
Fondată în anul 1472, banca Monte dei Paschi din Siena a supravieţuit mai multor crize seculare între care cea care a condu