Multe dintre obiceiurile de zi cu zi, inclusiv din ritualul de periere a dinţilor, fac mai mult rău decât bine danturii.
«Dinţii se periază timp de 3 minute, indiferent în ce fel.»
ADEVĂRAT ŞI FALS. Într-adevăr, periajul dinţilor nu trebuie să dureze mai puţin de trei minute. Însă stomatologii ne atrag atenţia că dinţii se periază de sus în jos, mişcând încheietura mâinii, cu perii periuţei uşor înclinaţi, în aşa fel încât să ne curăţăm în acelaşi timp şi gingiile.
Un periaj neglijent, pe orizontală este cauza principală a apariţiei plăcii bacteriene. Aceasta este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii şi zaharuri, care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Dacă nu este corect îndepărtată, duce la formarea tartrului şi la apariţia cariilor.
Gradul de aciditate al plăcii bacteriene şi vârsta acesteia pot fi depistate prin testul de placă bacteriană realizat în cabinetele stomatologice.
Pentru igiena corectă a danturii cel mai important pas este folosirea aţei dentare. Dar şi în această privinţă există erori în multe cazuri. Specialiştii recomandă utilizarea aţei dentare după perierea dinţilor, contrar percepţiei generale. Ritualul ar trebui să se desfăşoare astfel: mai întâi îţi periezi dantura cu pastă de dinţi cu fluor, apoi scuipi şi, înainte de a-ţi clăti gura, foloseşti aţa dentară. Astfel, mai ai un beneficiu: transferi fluorul rămas în gură după periere în spaţiile interdentare, cu ajutorul aţei.
«Cola „strică“ dinţii.»
ADEVĂRAT. Sucurile carbogazoase, în special cola, conţin o cantitate mare de acizi. Unul dintre acizii din cola este cel carbonic, cu efect de demineralizare a dinţilor. Cu toate acestea, nu este recomandată perierea dinţilor la scurt timp după ce ai băut suc. Deoarece agresiunea chimică efectuată de sucuri este urmată de cea mecanică, realizată de perierea dinţilor.
Pentru a şti dacă