Noul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat zilele trecute că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a unităţilor spitaliceşti private şi că, în urma aplicării acestei măsuri, spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.
Vestea a şocat prin radicalismul soluţiei, venită tocmai de la un ministru liberal, dar, mai ales, prin faptul că a căzut, pur şi simplu, din senin, anunţată, în mod ciudat, sâmbătă la prânz, undeva în provincie, la Târgu Mureş. Detaliile şi argumentele au venit apoi cu pipeta, iar premierul însuşi a ieşit cu declaraţia de susţinere a ideii subalternului său, abia la câteva zile după ce analişti, specialişti, dar şi simpli pacienţi întorseseră deja proiectul pe toate părţile.
Ideii lui Eugen Nicolăescu i s-au reproşat multe, de la populism la cinism. Argumentele economice solide s-au pronunţat împotriva sistării decontărilor pentru serviciile oferite asiguraţilor de spitalele private. S-a redeschis "dosarul" şpăgilor, fără de care nu ai nici o şansă în spitalele de stat, şpăgi care, spun pacienţi păţiţi, concurează preţurile de listă ale privaţilor. S-a readus în discuţie mizeria din clinicile publice, s-au remarcat efectele pozitive ale concurenţei dintre spitalele de stat şi cele private. Nu a fost uitată nici "duplicitatea" public-privat, practicată de multe cadre medicale... În fine, o întreagă polemică, plină de nuanţe, s-a iscat după anunţul ministrului Sănătăţii, până când Guvernul să vină, prin Victor Ponta, cu un punct de vedere explicit: Guvernul nu crede în ideea de concurenţă între stat şi privat. Cine are un salariu sub medie nu şi-ar permite niciodată o clinică privată, iar cine şi-o permitea până acum şi-ar permite-o, cu un oarecare efort, şi de acum înainte, iar