Hotoboc, Palmed: Anul trecut s-a redus finanţarea pentru ambulanţele private, acum se iau în calcul spitalele private. Urmează ambulatoriu de specialitate, investigaţiile paraclinici şi medicina de familie?
În condiţiile în care sumele decontate pentru spitalele private nu sunt mari, oprirea finanţării din bani publici este periculoasă nu din punctul de vedere al fondurilor, ci ca practică în sine, consideră Cristian Hotoboc, preşedinte Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice – Palmed. “Sistatea decontărilor pentru spitalele private este periculoasă nu atât din punctul de vedere al fondurilor alocate, ci ca practică”, a declarat acesta, pentru Curierul Naţional, după o întâlnire avută cu reprezentanţii spitalelor private. El ne-a explicat că s-a început reducerea fondurilor pentru privat încă de anul trecut, când s-au tăiat fondurile pentru ambulanţele private. “De anul asta am înţeles că se vrea ca ambulanţele private să nu mai intre deloc în contractul-cadru. Următorul pas – spitalele private. Noi ne gândim la ce urmează. Urmează ambulatoriu de specialitate, investigaţiile paraclinici şi medicina de familia?”, a continuat preşedintele Patronatului.
Cristian Hotoboc ne-a mai spus că în cazul ambulatoriului nu prea mai există alternative publice. “Însă, nu se ştie, se pot transforma. Dânşii fiind aşa liberali poate să îi transforme în funcţionari de stat. Se poate orice”, a afirmat acesta.
“Nu este normal să se scoată spitalele private de la decontare”
“Noi l-am rugat pe ministrul Sănătăţii să nu scoată spitalele private de la decontare pentru că nu este normal să facă acest lucru. Pacientul trebuie să aibă libertatea de a alege furnizorul de servicii medicale şi libertatea de a alege medicul”, ne-a mai spus Cristian Hotoboc.
Preşedintele Palmed a mai afirmat că s-a creat un grup de lucru al reprezentanţilor spitale