Obținerea statutul de profesor în învățământul primar și preșcolar le-ar aduce cadrelor didactice o mică avere: 17% în plus la salariu pentru debutanți și până la 27% pentru învățătorii cu vechime de zeci de ani la catedră.
În Legea Națională a Educației scrie negru pe alb că educatorii și învățătorii aflați deja în sistem pot accede la funcția de profesor și fără să mai fi urmat încă facultate, doar pe baza echivalării experienței și rezultatelor obținute anterior.
În realitate însă, peste 22.000 de dascăli așteaptă și acum ca șefii de la Educație să le aprobe atestatele de recunoaștere a competențelor și, implicit, măriri consistente de salariu. Întreaga procedură a echivalării, începută în ianuarie 2012, n-ar fi trebuit să dureze mai mult de câteva luni, învățătorii urmând să intre în posesia atestatelor chiar de la 1 noiembrie 2012. Pentru asta mai era nevoie și de un ordin de ministru semnat de Ecaterina Andronescu, care se ocupa la acel moment fotoliul de la Educație.
Refuzul fostului ministru a parafa acest demers le-a răpit dascălilor speranțele la un salariu mai consisten.
Concret, un învățător debutant care încasează în prezent puțin peste 1.000 de lei, și-ar mări venituri, trecând la funcția de profesor, cu încă 200 de lei, bani necesari garderobei sau materialelor didactice folosite la clasă. Colegul său cu o vechime medie între 2 și șase ani de predare, nu ia nici el mai mult de 1.150 de lei pe lună. Atestatul de echivalare i-ar aduce acestuia o mărire de salariu cu circa 16%, ajungând să ia în mână tot în jur de 1.300.
Pentru învățătorii cu ștate vechi, care și-au petrecut mai bine de 35-40 de ani instruindu-i pe micuți, creșterea s-ar apropia de valoarea salariului minim pe economie. Astfel, de la circa 2.300 de lei cât ia în prezent, un dascăl cu experiență ar putea ajunge și la 2.900 de lei.