În timp ce la noi facturile la gaze sunt tot mai mari, la vecinii din sud și din vest costurile pentru încălzirea locuințelor sunt în scădere. Care e secretul?
La 15 septembrie 2012, prețul gazelor naturale a crescut cu 5% pentru consumatorii casnici și cu 10% pentru cei industriali. Anul acesta, urmează noi scumpiri: cel mai probabil cu 8% în iulie și 2% în octombrie pentru populație și cu 5% în aprilie, 5% în iulie și 3% în octombrie pentru firme.
La sud de Dunăre, direcția este exact opusă: prețurile la gaze vor scădea cu circa 10% începând din această lună. Asta după ce autoritățile de la Sofia au decis să reducă nivelul accizelor cu 10%, dar mai ales după ce Bulgaria și Gazprom au semnat, în noiembrie, acordul final privind proiectul gazoductului South Stream. Documentul a fost dublat de o înțelegere potrivit căreia Bulgaria va primi o reducere de 20% la prețul gazelor naturale furnizate de gigantul rus (circa 90% din totalul consumului intern) pentru următorii zece ani. „Ne-am înțeles asupra unor prețuri mai mult decât preferențiale pentru Bulgaria“, a declarat presei Alexey Miller, CEO al Gazprom.
Opoziția socialistă a criticat acordul, despre care a spus că nu face decât să crească dependența pe termen lung de gazul rusesc. „Temerile noastre s-au confirmat: Bulgaria va pierde ruta clasică de livrare prin Ucraina și va primi gaze doar prin intermediul South Stream, ceea ce este o lovitură pentru diversificarea surselor de alimentare a pieței interne“, crede Petăr Dimitrov, fost ministru al Energiei. Unele voci pun scăderea prețurilor la gaze și energie termică și pe seama faptului că 2013 este an electoral în Bulgaria, însă alții afirmă că acest lucru este doar o coincidență.
Primul pas spre naționalizare?
O măsură similară a fost luată recent și la Budapesta: de la 1 ianuarie 2013, prețurile gazelo