O reglementare europeană care va intra în vigoare din octombrie va permite românilor să se trateze în orice spital din UE, în baza asigurării obligatorii, şi anulează practic intenţia ministrului Nicolăescu. SPITALE
Sursa: VLAD STĂNESCU
Intenţia de a nu mai permite finanţarea din fondul de asigurări a spitalelor private are mari şanse să nu se concretizeze, întrucât vine în contradicţie cu Directiva Europeană 24, care trebuie să intre în vigoare şi în ţara noastră, din octombrie. Actul european va permite pacienţilor români să se trateze în orice spital de pe teritoriul Uniunii, privat sau de stat, obligând statul român să deconteze aceste servicii la nivelul tarifelor de la noi.
"Ori, exact acesta este şi modelul practicat de spitalele private de la noi. Iar dacă directiva permite să te tratezi în orice spital din UE, asta înseamnă automat că te poţi trata şi într-un spital privat din România. Foarte probabil, intenţia ministrului nu se va finaliza, atât din cauza rezistenţei sistemului, dar şi a faptului că va deveni neoperantă după intrarea în vigoare a Directivei 24", precizează expertul în sănătate Sorin Paveliu. Discriminarea la finanțare bagă râcă între privați. MĂRTURIE CURAJOASĂ: „Unele spitale primesc 2.500 de lei pe caz, altele 900”
Trataţi în afară pentru a fi aproape de familie
Principiile pe care se bazează actul european nu sunt chiar aceleaşi cu cele prevăzute de formularul E 112, întrucât pacienţii vor avea dreptul să se trateze în afară şi în alte situaţii decât atunci când tratamentul de care au nevoie nu e disponibil în ţara de origine.
"Fluxurile de pacienţi între statele membre sunt limitate, deoarece marea majoritate a pacienţilor din Uniune beneficiază de asistenţă în propria ţară şi preferă acest lucru. Însă, în anumite cazuri, pacienţii pot dori să beneficieze de asistenţă într-un alt stat membru. Print