Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, susţine că „aberaţiile” din actuala Lege a Educaţiei, fac parte din proiectul legislativ asumat de PDL. Prin acestea se numără şi condiţia care îi obligă pe învăţători şi educatori să deţină o diplomă de facultate.
Andronescu a precizat că aceste carenţe urmează să fie corectate în urma unei ordananţe de urgenţă. Fostul ministru al Educaţiei a explicat că această ordonanţă va reintroduce funcţiile din educator şi învăţător eliminate de Legea Funeriu.
„Ordonanţa vine să corecteze deficienţele majore, ca să mă exprim academic, în legătură cu legea învăţământului, reintroduce funcţiile de educator, educatoare, învăţător, învăţătoare, ca urmare creează statutul legal pentru cele peste 40.000 de cadre didactice care ocupă în prezent aceste funcţii în sistemul de învăţământ. În acelaşi timp, legea reaşează în legalitate liceele pedagogice, subliniind cu două linii că această reintroducere şi reaşezare a liceelor pedagogice vin şi ca o cerinţă a acestor licee care au asociaţie", a susţinut vicepreşedintele PSD.
Fostul ministru al Educaţiei a punctat, de asemenea, faptul că Legea 1/2011 introduce un element de noutate "care nu poate fi găsit nicăieri" , întrucât încearcă să echivaleze învăţătorii şi educatorii care au doar studii liceale, dar care au o anumită practică de un număr de ani în sistem.
„Pe bună dreptate, acceptând o asemenea formulă n-am face decât să trimitem în derizoriu programele de licenţă pe care sistemul nostru de învăţământ le are. Dar culmea culmilor este că, prin metodologia pe care colectivul domnuluilui Funeriu, împreună cu acesta o elaborează în 2011, stabileşte prin această metodologie că, dacă nu se pot echivala studiile în patru ani, cei care nu primesc echivalarea pleacă din sistem. Şi atunci te întrebi cât sunt de corecţi oamenii aceştia? Ori nu mai ştiu ce-au scris în metod