Cea de-a 85-a ediţiei a galei Premiilor Oscar este deja în pregătire, iar conform tradiţiei, în luna ianuarie aflăm cine sunt nominalizaţii.
Pentru pasionaţii de cinema, momentul nominalizărilor e poate mai interesant decât Oscarurile în sine, pentru că ele înseamnă deja o decizie tranşantă între sutele de filme făcute la Hollywood şi în lume. Şi deşi cutuma spune că filmele cu cele mai mari şanse de-a fi pe lista nominalizărilor sunt cele scumpe, cu universuri fabulos create, costume impresionante, efecte speciale aiuritoare şi actori îndrăgiţi, an de an, se mai strecoară totuşi şi câte o surpriză.
Lumea cinematografiei româneşti a privit încordată ceremonia de anunţare a nominalizărilor din acest an, având motive reale de a spera că una dintre surprizele acestei ediţii va fi să-i vedem pe regizorul Cristian Mungiu ("După dealuri") şi operatorul Mihai Mălaimare Jr. ("The Master", r. Paul Thomas Anderson) călcând pe covorul roşu de la Hollywood Dolby Theatre. Odată ajunşi pe lista scurtă a preferinţelor Academiei, reviste cu influenţă în cinematografia americană, "Variety", "The Hollywood Reporter", "The cinematographer", îi titrau pe cei doi români ca sigur nominalizaţi. N-a fost să fie acum, dar semnele sunt bune, când o categorie atât de importantă cum e cea de regie include anul acesta pe lângă trei titani americani mainstream, Steven Spielberg, Ang Lee şi David O'Russell, un regizor european de cult, austriacul Michael Haneke, şi un debutant venit din sfera filmului american independent, Benh Zeitlin. "Mă simt de parcă tocmai am aterizat cu căsuţă cu tot pe poteca de cărămidă galbenă. Sunt atât de mândru de «Quvenzhane» şi de toată gaşca mea de luptători! Ţin să le mulţumesc membrilor Academiei pentru că au nominalizat un film făcut cât se poate de departe de cutumele Hollywoodului. E un gest minunat faţă de cineaşt