Prima româncă ucisă de gripă anul acesta, la Spitalul Judeţean din Bistriţa, se vaccinase cu 26 de zile înainte chiar împotriva virusului care i-a fost fatal. Sursa: Vlad Stănescu
Femeia de 55 de ani a venit la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bistriţa- Năsăud chiar pe 1 ianuarie cu febră, frisoane, tuse neproductivă şi dureri toracice. "De la început au fost suspiciuni de gripă AH1N1, motiv pentru care i s-au recoltat probe şi au fost trimise la Institutul Cantacuzino", ne-a declarat Gabriela Remeş, directorul de îngrijiri de la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
S-a tratat singură cu antibiotice
În fişa medicală se menţionează că femeia s-a tratat singură, timp de trei zile cu un antibiotic fără nicio eficienţă în tratarea virusurilor. Pe 5 ianuarie, a fost transferată la Terapie Intensivă şi pusă pe ventilaţie mecanică.
Două zile mai târziu, pe 7 ianuarie, a fost diagnosticată cu pneumonie acută bilaterală şi insuficienţă respiratorie. Femeia a murit pe 9 ianuarie.
Moartea ei este cu atât mai surprinzătoare cu cât, pe 3 decembrie 2012, cu 26 de zile înainte de a se îmbolnăvi, aceasta îşi făcuse vaccinul antigripal, care oferă protecţie inclusiv pentru virusul care i-a adus moartea. "Pentru a fi eficient, vaccinul antigripal trebuie făcut în luna octombrie. Producerea de anticorpi durează între două şi şase săptămâni, în funcţie de organism. Eficienţa vaccinului e de 98-99%", a explicat Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului "Matei Balş" din Bucureşti.
Imunizarea, mai efi cientă la tineri decât la vârstnici
Studii recente făcute în SUA arată însă că eficacitatea vaccinului antigripal pentru anul 2010, spre exemplu, a fost în jur de 60%. "Din nefericire, unii oameni se pot infecta cu virusul de care s-au vaccinat. Protecţia oferită de imunizare poate varia, în funcţie de starea de sănătate a fiecăruia sau d