Directorii Laurenţiu Ciurel şi Ion Răuţ au trimis ieri un punct de vedere scris sindicatelor, în care au precizat că unitatea pe care o conduc, Complexul Energetic Oltenia, nu a avut niciodată contract colectiv de muncă, de la înfiinţare. Până ieri se ştia că doar CCM-urile angajaţilor proveniţi din SNLO şi complexurile Turceni şi Craiova au expirat la 31 decembrie, iar cel de la CE Rovinari ar fi valabil până la 31 martie, dacă între timp nu se semnează noul CCM. Contractele colective sunt obligatorii pentru toate companiile cu peste 21 de salariaţi, iar CEO are aproape 20.000 de oameni care au fost plătiţi de opt luni în baza unor contracte despre care Ciurel şi Răuţ spun acum că nu au fost valabile.
Miza dezinformării administraţiei este legată de faptul că, după expirarea contractelor din SNLO, Turceni şi Craiova, contractul rămas valabil, cel de la Rovinari, ar trebui aplicat tuturor celor 20.000 de angajaţi, până la semnarea noului CCM. Asta ar însemna un efort financiar extraordinar pentru CEO, deoarece peste zece mii de oameni ar avea venituri chiar şi cu 30% mai mari.
Totul din cauza faptului că actuala administraţie a CE Oltenia nu a fost în stare în două luni şi jumătate, de când au început discuţiile, să semneze cu sindicatele noul contract colectiv de muncă unic pe unitate. În acest timp, Inspectoratul Teritorial de Muncă stă pasiv. Şeful ITM Gorj, George Romanescu, a declarat că din punctul lui de vedere contractul de la Rovinari trebuie aplicat acum tuturor salariaţilor CEO, dar evită să se implice în rezolvarea problemei.
Le-a luat două luni să dea un răspuns sindicatelor
Disputa dintre sindicate şi administraţia Complexului Energetic Oltenia, pe tema aplicabilităţii contractului colectiv de muncă de la Rovinari pentru toţi salariaţii companiei, ridică noi semne de întrebare. Pandurul a intrat în posesia răspunsului pe care a