Spectatori de toate vârstele au asistat joi seară la două reprezentaţii de balet pe gheață în interpretarea renumiţilor patinatori-balerini ai Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg. Lacul Lebedelor. Ansamblul a ajuns la Cluj-Napoca pentru prima oară iarna trecută, când spectacolul „Spărgătorul de nuci” s-a bucurat de un succes răsunător. Baletul în patru acte „Lacul lebedelor”, prezentat pe scena clujeană, a urmărit cuceritoarea poveste de dragoste între prinţul Sigfried şi Odette, frumoasa prinţesă, transformată în lebădă printr-un blestem.
„Este fascinant şi publicul cum apreciază această poveste pentru că realmente sunt două ore de basm, totul curge frumos, artiştii, muzica binecunoscută, e un spectacol de elită, de marcă, nu se adresează elitei neapărat, ci este de vârf, este vorba de un ansamblu care este numărul unu în lume, vorbim de artişti care în domeniul lor sunt cei mai buni”, a precizat Mircea Buteanu, manager Diesel Events.
Ansamblul rus a fost înființat în 1967 de Konstantin Boyarski, care a îmbinat, pentru prima dată în lume, patinajul artistic și baletul clasic rusesc. Succesul a venit la scurt timp atât din partea publicului, cât și a severilor critici ruși, care au apreciat munca deopotrivă complexă și îndelungată de adaptare a elementelor de balet clasic pentru patinaj. Astfel a luat ființă un nou gen de spectacol, ce şi-a găsit rapid popularitatea pe toate continentele: baletul pe gheaţă. În prezent, ansamblul cuprinde 80 de balerini pe gheață, are o recuzită cu 800 de costume spectaculoase şi este condus de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei și fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Barisnikov şi Natalia Makarova.
„În baletul clasic se dansează pe poante şi aici pe patine. Partea comună însă,