Faptul că unele spitale ajung să fie plătite mai bine decât altele, fără să existe criterii clare de departajare, a fost semnalat nu doar de oficialii din Ministerul Sănătății, ci și de medicii care lucrează în privat.
„Există spitale private care primesc pe caz rezolvat 2.000 de lei, în timp ce spitale de stat de categoria I primesc 1.400-1.600 de lei”, se arată în raportul înaintat Guvernului de către MS. Diferențe există însă și între spitalele private, deși în contractul-cadru nu sunt prevăzute criterii clare de departajare. Raed Arafat a explicat că până în anul 2010, spitalele private își negociau tarifele cu Casa de asigurări, pe când spitalele de stat erau plătite cu o sumă standard pe caz rezolvat.
De cele mai multe ori, spitalele private obțineau tarife mai bune la negocieri. „Acest lucru a fost parțial corectat în anul 2011, când prin contractul cadru s-a stabilit ca și spitalele private, și cele de stat să fie plătite doar pe caz rezolvat, cu o sumă fixă. Dar cu toate acestea, încă mai există diferențe mari”, a declarat pentru EVZ Raed Arafat.
„Aparatura, medicii și condițiile să facă diferența”
Medicii confirmă acest lucru. „Am contract cu CNAS atât pe partea de laborator și tratamente ambulatorii, cât și pe partea de spitalizare și operații. Însă, în timp ce alte spitale private primesc 2.500 de lei, eu primesc 900 de lei pe pacient, și asta pentru 10-15 pacienți, deși am aparatură de ultimă generație și medici înalt calificați”, spune medicul Ioan Stoian, manager general „Gynecoland” din București.
Medicul propune două variante: „Deși sunt liberal în gândire, consider că ar trebui fie să se oprească decontul pentru toate spitalele private, fie să se facă criterii clare de departajare în funcție de competențele medicilor, de aparatură și de condițiile hoteliere. Ok, spitalul asta are medici primari, cu cinci competențe, pe când