Criza ostaticilor din Algeria nu s-a terminat încă. Deşi agenţia de presă algeriană susţine că acţiunea în forţă a armatei algeriene s-a încheiat, premierul britanic David Cameron a anunţat că operaţiunea continuă şi că Regatul Unit trebuie să fie pregătit pentru şi mai multe veşti proaste. Nu există încă nici un bilanţ oficial până la această oră. Agenţiile internaţionale relatează însă că 30 de ostatici străini ar fi fost ucişi, 22 sunt încă dispăruţi.
Bilanţul neoficial e sângeros: 30 de ostatici ucişi, potrivit Reuters, care citează surse din serviciile de securitate algeriene. Armata algeriană, care încercuise exploatarea de gaze încă de miercuri, a lansat ieri două atacuri în forţă pentru a prelua controlul. Nu se ştie exact câţi dintre ostaticii străini au murit sub focurile lansate din elicopterele militare şi câţi au fost poate ucişi ulterior de islamiştii care îi ţineau captivi. Însă un ostatic irlandez care a reuşit să scape, Stephen McFaul, a povestit că răpitorii încercau să mute ostaticii către o altă clădire din complet, în maşini de teren, când militarii algerieni au început să tragă în aceste maşini. Patru maşini din cinci au fost complet distruse. Ce se mai ştie este că în complex se mai află încă un grup de terorişti şi şapte ostatici şi că în orele ce vor urma, vor interveni probabil forţele speciale algeriene. De soarta celor 22 de străini încă lipsă la apel nu se ştie nimic. Dintre cei dispăruţi, se bănuieşte că 14 ar fi japonezi şi 8 norvegieni, scrie tot Reuters. Autorităţile de la Bucureşti nu au mai oferit nicio informaţie de ieri despre soarta românului.
Însă potrivit AFP, românul s-ar afla în siguranţă. AFP citează compania niponă JGC, care operează la site-ul petrolier vizat de islamişti, iar românul ar fi fost angajat al acestei companii.
Precizări algeriene
Ministrul algerian al Comunicaţiilor, Mohamed Said