Multă lume încă mai crede că vinurile spumante sunt băuturi pe care le consumi numai la ocazii. De pildă în luna decembrie, de la care tocmai ce ne-am luat rămas bun. Eu cred că lucrurile nu mai stau deloc așa.
Spumantul a devenit în ultimii ani o băutură foarte populară. Băut simplu sau mixat cu alte licori, vinul spumant este răcoritor, energizant, ușor de potrivit cu o multitudine de mâncăruri, poate fi băut și înainte și în timpul mesei, dar și la desert, dimineața, la prânz și seara.
Până de curând, numeam mai toate vinurile spumante șampanie. În primul rând pentru notorietatea numelui, dar și pentru că arătau toate cam la fel, aveau un dop special, erau imbuteliate și etichetate altfel decât vinurile normale și… „aveau bule“. Ei bine, francezii din zona Champagne au spus că această blasfemie trebuie să înceteze și au obținut dreptul legal asupra acestei denumiri, și de atunci nu mai putem numi șampanie decât vinul de acest tip produs în regiunea Champagne din Franța. Restul vinurilor de acest fel, produse peste tot în lume se numesc în mod generic spumante și au diferite alte nume, în funcție de zonă. În Portugalia - espumante, în Spania - cava, în Italia - prosecco sau asti sau trento. Șampania a rămas o băutură scumpă și exclusivistă și doar cei care au bani își pot permite să o bea oricând își doresc. Rudele sale mai sărace din Italia sau din Spania nu sunt neapărat mai puțin gustoase, dar sunt mai rezonabile la preț și ne putem bucura mai des de ele. Acesta este și motivul pentru care spumantele sunt la modă de câțiva ani încoace.
Aceste vinuri sunt folosite tot mai des și în cocktailuri. Combinate cu lichioruri slab alcoolizate, pot adăuga rețetelor în mod natural o aromă specială. Așa s-au născut Aperol Spritz, Martini Royal, Kir Royal sau Hugo, băuturi care erau inițial întâlnite doar în stațiunile de vacanță din Europa, dar care au