O friptură bună este una dintre plăcerile culinare. O cină sofisticată are farmecul ei, dar nimic nu se compară cu o friptură simplă, aproape primitivă. Mulţi dintre noi trăiesc cu ideea că un asemenea fel de mâncare este scump şi că poate fi foarte dificil de preparat acasă.
Mod de preparare
Bucătarul Harold McGee recunoaşte că sunt două secrete de care trebuie să ţinem cont atunci când gătim o friptură: carnea caldă şi întoarcerile repetate. Cel mai bun mod de a asigura prima condiţie este să înveleşti carnea într-o folie de plastic şi să o scufunzi în apă caldă timp de 30-60 de minute, înainte de preparare. Bucătarul Alain Ducasse recomandă aducerea cărnii la temperatura camerei înainte de gătirea ei, scrie „The Guardian“.
Uscare
Mulţi experţi culinari recomandă ca bucata de carne să fie uscată înainte de a fi gătită. În caz contrar, ea va „lupta“ să formeze o crustă şi chiar poate căpăta unele arome neplăcute de carne fiartă. O carne uscată ajută şi la procesul de rumenire.
Condimentarea
Aici părerile sunt împărţite. Chimistul francez Hervé This nu recomandă sărarea cărnii, pentru că friptura nu va mai fi atât de suculentă în momentul felierii ei. Dar nu toţi bucătarii sunt de acord. Alţii susţin că fiecare ar trebui să-şi condimenteze friptura după gust, măcar cu 10 minute înainte să o gătească.
Sarea formează o crustă crocantă şi gustoasă şi nici nu pare că ar duce la pierderea frăgezimii, cel mai probabil datorită timpului scurt de preparare.
Grăsime
Hervé This sugerează că poate fi „îmbunătăţit contactul şi transferul de căldură“, prin ungerea cărnii cu ulei sau cu unt topit înainte de preparare. Alţi bucătari preferă să ungă tigaia cu ulei de rapiţă, unt, untură sau cu ulei de măsline.
Alain Ducasse foloseşte unt, dar în loc să ungă tigai