În 2012, populaţia Germaniei a sporit considerabil. Un nou "baby-boom"? Nu. Imigranţii sunt cei care au dus la creşterea populaţiei. O tendinţă îmbucurătoare, dar şi riscantă.
Sute de mii de străini, mai ales din sud-estul Europei şi din statele membre ale UE, s-au stabilit în cursul anului trecut în Germania. În Republica Federală au fost înregistraţi cu 300.000 mai mulţi imigranţi ca emigranţi. Astfel, conform Oficiului Federal de Statistică, populaţia ţării a sporit la aproape 82 de milioane. Majoritatea nou-sosiţilor a ales să se stabilească în marile centre urbane Frankfurt, Köln şi München. În zonele rurale, numărul locuitorilor a rămas aproape neschimbat.
"Avem nevoie de cultura ospitalităţii"
Mulţi greci, spanioli sau bulgari văd în Germania singura lor şansă la un trai mai bun. Parţial, aceste ţări se confruntă cu o rată a şomajului extrem de ridicată, iar perspectivele pe termen scurt nu sunt deloc bune. Dar aceşti oameni sunt dezamăgiţi când constată că în Germania nu sunt primiţi cu braţele deschise.
Germanii vor trebui să înveţe ce înseamnă ospitalitatea, afirmă Steffen Kröhnert de la Institutul Demografic din Berlin: "În trecut, Germania a fost o ţară destul de închisă. Acum avem nevoie de imigranţi bine calificaţi. Va trebui să le recunoaştem mai uşor studiile şi experienţa profesională, pentru a se putea stabili aici împreună cu familiile lor."
Dar, pe lângă demersuri legislative în acest sens, germanii vor trebui şi să demonstreze puţină ospitalitate. Noii cetăţeni n-ar trebui să aştepte ore în şir în faţa ghişeelor pe la diverse instituţii publice, iar funcţionarii ar fi bine să nu-i trateze ca pe nişte simple numere de ordine.
Germania are de câştigat
Actualul val migraţionst aduce în Germania străini bine calificaţi, de pe urma cărora profită atât firmel