Multi dintre romanii care au intarzieri mari la plata creditelor nu prea s-au confruntat pana acum cu o atitudine transanta din partea bancilor. Unii dintre ei stau inca in casele luate pe credit, chiar daca nu au mai platit nimic de mai bine de un an. Situatia s-ar putea schimba radical daca bancile s-ar concentra pe curatarea de credite neperformante. Potrivit lui bancherului de investitii Matei Paun, bancile ar trebui obligate de BNR sa scape de aceste credite neperformante, ele fiind cele care blocheaza cel mai mult economia.
Dintre toate domeniile din economie, sectorul bancar este cel care are nevoie de cele mai multe ajustari si atata timp cat intarzie curatenia interna, bancile blocheaza cel mai mult revenirea economica, considera Paun.
"Au multe miliarde de euro blocate in credite neperformante, pe care intarzie sa le inchida, sa le execute. Bancile nu au capacitatea de a executa aceste credite, astfel ca trebuie sa le vanda. Blocarea acestor bani afecteaza apetitul bancilor de a acorda noi credite. In plus, bancile trebuie sa isi eficientizeze retelele. Au prea multe unitati si asta afecteaza de asemenea apetitul lor de creditare, prin cheltuieli prea mai de functionare", explica Matei Paun, managing partner la banca de investitii BAC Investment Romania.
Integral pe capital.ro
Foto: adevarul.ro Tag-uri: credite, restantieri, banci
Multi dintre romanii care au intarzieri mari la plata creditelor nu prea s-au confruntat pana acum cu o atitudine transanta din partea bancilor. Unii dintre ei stau inca in casele luate pe credit, chiar daca nu au mai platit nimic de mai bine de un an. Situatia s-ar putea schimba radical daca bancile s-ar concentra pe curatarea de credite neperformante. Potrivit lui bancherului de investitii Matei Paun, bancile ar trebui obligate de BNR sa scape de aceste credite neperformante, ele fiind cele c