* Din unitatea sanitară ar putea rămâne doar o policlinică destinată strict feroviarilor
Soarta Spitalului CFR, înfiinţat în urmă cu 33 de ani la Buzău ca secţie exterioară cu paturi a Spitalului General Căi Ferate Galaţi, este pusă sub semnul întrebării. Într-un proiect de ordonanţă de urgenţă trimis Guvernului, Ministerul Transporturilor solicită trecerea celor 15 spitale CFR în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Tevatura a început la sfârşitul anului trecut, pe 28 decembrie, atunci când ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat că în prima şedinţă de Guvern va muta toate spitalele CFR, de la Transporturi la Sănătate. Fenechiu a motivat decizia prin faptul că s-a săturat de "gaura neagră" pe care o reprezintă unităţile sanitare pentru bugetul ministerului pe care îl conduce. A urmat, apoi, şase zile mai târziu, o întâlnire între ministru şi reprezentanţii sindicatelor, cei din urmă primind un răgaz de şapte zile pentru a întocmi un proiect de reformă a spitalelor CF din România, cu promisiunea că ministrul nu va mai face niciun pas în decizia pe care o luase la sfârşitul lui 2012.
Între timp, se pare că doar unul dintre cei doi parteneri de dialog s-a ţinut de cuvânt. Reprezentanţii sindicatelor au pus la punct un proiect de rentabilizare a spitalelor, dar oficialii din Ministerul Transporturilor au continuat acţiunile care urmăresc transferul celor 15 unităţi sanitare. Reacţia nu a întârziat să apară, nemulţumirea liderilor de sindicat concretizându-se într-o scrisoare adresată ministrului Relu Fenechiu. "Aşadar, domnule Ministru, eu onorez cuvântul dat, am finalizat proiectul cerut, spre deosebire de Dumneavoastră, care m-aţi minţit. Aţi vrut doar să câştigaţi timp, pentru a elabora în linişte Proiectul ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri de reorganizare a reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor, prin care