Ministrul Sănătăţii le-a propus producătorilor de medicamente ca reducerea termenelor de plată să se facă în etape, astfel încât sistemul de sănătate să nu fie pus în pericol
Reducerea termenelor de plată în sănătate se va face treptat, astfel încât să se îndeplinească cerinţele Directivei 7/2011 a Uniunii Europene privind combaterea plăţilor întârziate în tranzacţiile comerciale.
Ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu le-a propus producătorilor de medicamente ca reducerea termenelor de plată să se facă în etape, astfel încât sistemul de sănătate să nu fie pus în pericol.
"Reducerea termenelor de plată va fi una etapizată pentru a nu periclita sistemul, aceasta a fost propunerea ministrului Sănătăţii, propunere cu care producătorii de medicament sunt de acord", a explicat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Acesta a adăugat că termenele de plată nu au cum să scadă de la 310 de zile, la ora actuală, la 60 de zile decât treptat.
Începând cu luna martie a acestui an, autorităţile vor trebui să reducă termenele de plată la maximum 60 de zile, potrivit Directivei Uniunii Europene privind combaterea plăţilor întârziate în tranzacţiile comerciale. Astfel, începând cu acea dată perioada de plată a facturilor depuse în sistemul bugetului de stat şi în cel al asigurărilor sociale va fi redusă brusc.
Întârzierele oferă avantaje neconcurenţiale
Dragoş Damian ne-a mai declarat că problema este că aceste termene lungi de plată pun în pericol industria românească de medicamente, oferindu-le un avantaj neconcurenţial companiilor străine. "Producătorii străini îşi pot permite să primească banii la 310 zile, noi nu", a afirmat preşedintele APMGR.
În luna noiembrie a anului trecut, reprezentanţii din domeniul sănătăţii au declarat