Verile caniculare şi secetoase vor deveni din ce în ce mai dese Foto: wikia.com
Anul 2012 a fost unul dintre cei mai călduroşi din România, din ultimii 50 de ani, potrivit climatologului Roxana Bojariu. Veştile proaste nu se opresc aici: anul 2013 ar putea fi cel mai fierbinte de până acum, la nivel global.
“În 2012, temperatura medie anuală pe ţară, 9.9 grade Celsius, a fost cu 1,1 grad Celsius mai mare decât normala climatologică standard, adică media anilor 1961 – 1990. Astfel, anul 2012 e al şaptelea an cel mai călduros al perioadei 1961-2012. Abaterile pozitive ale temperaturii medii lunare faţă de normala climatologică standard, corespunzătoare fiecărei luni în parte, au oscilat între 0,3 grade Celsius, în luna martie şi 4,5 grade Celsius în luna iulie, iar abateri negative s-au înregistrat doar în februarie şi decembrie când temperatura medie lunară pe ţară a fost cu 5,6 grade Celsius, respectiv cu 1,5 grade Celsius mai mică decât normala climatologică standard a lunii”, a declarat pentru RTV.NET climatologul Roxana Bojariu.
Climatologul a precizat că există o legătură cu schimbările climatice.
“Tendinţa de creştere a temperaturii medii anuale globale se regăseşte şi la nivel continental şi chiar regional. Observaţiile noastre indică existenţa acestei tendinţe de creştere şi pentru temperatura medie anuală calculată pentru teritoriul României. Este vorba însă de o tendinţă şi exista mici fluctuaţii de la an la an. Dar cei mai călduroşi ani din top sunt, de obicei, cei recenţi. Cel cu temperatura cea mai mare, ca medie anuala pentru terioriul României, rămâne 2007″, a mai spus Roxana Bojariu.
Citeste mai mult pe RTV.NET Verile caniculare şi secetoase vor deveni din ce în ce mai dese Foto: wikia.com
Anul 2012 a fost unul dintre cei mai călduroşi din România, din ultimii 50 de ani, potrivit climatologului Roxana Bojariu. Veştile pro