Un volum masiv de Corespondenţă se adaugă acum seriei de zece volume care, sub titlul Opera omnia, adună laolaltă scrierile epice, eseistice şi de cercetare istorică ale lui Pavel Chihaia, toate apărute la editura constănţeană Ex Ponto. Seria Opera omnia fusese îngrijită de Ioan Popişteanu şi beneficia de un substanţial studiu introductiv al lui Angelo Mitchievici. Volumul de Corespondenţă, de care va fi vorba în continuare, este îngrijit şi prefaţat de Nicolae Rotund. Echipa de la Ex Ponto realizează prin aceste tipăriri un act semnificativ de punere în lumină a unor valori care, măcar printr-o dimensiune a lor, sunt expresii ale spiritualităţii spaţiului dobrogean (tomitan). Dincolo de altele, Pavel Chihaia este şi un produs al acestui spaţiu şi o bună parte din opera sa (romanul Blocada, dar şi altele) vorbeşte despre acele meleaguri, despre oamenii de acolo şi istoria lor. Să mai spun că trebuie văzută în aceste tipăriri somptuoase de la Ex Ponto şi o trimitere la momentul aniversar, nu unul oarecare: în 2012 Pavel Chihaia, romancierul şi cercetătorul istoric, memorialistul şi jurnalistul, a împlinit 90 de ani.
Dar să mă refer numai la volumul de Corespondenţă, aşa cum îmi propusesem. Nicolae Rotund, în prefaţă, îl raportează la o tradiţie angajantă a literaturii noastre şi aminteşte de schimbul epistolar clasic dintre Ion Ghica şi Vasile Alecsandri. Se mai referă la corespondenţa Duiliu Zamfirescu - Titu Maiorescu şi mai putea să o facă, mai apropiată de noi, la aceea dintre M. Blecher şi Geo Bogza.
Este vorba în carte de scrisori primite de Pavel Chihaia şi de scrisori trimise de el altora. Nicolae Rotund, în prefaţă, consideră că „masivul corp de scrisori întregeşte şi restituie o nouă dimensiune majoră a operei lui Pavel Chihaia”. Ar mai fi de spus că prin secţiunea de „scrisori primite” cadrul se lărgeşte spre o cuprindere încă mai amplă, îmbogăţ