Acest lucru i-ar scoate de sub incidenţa ordonanţei de guvern date la sfârşitul anului trecut, care impune condiţia ca învăţătorii şi educatorii să urmeze studii superioare în următorii şase ani.
Învăţătorii şi educatorii care au absolvit Liceul Pedagogic, dar care nu au terminat şi o facultate sunt trimişi de Ministerul Educaţiei să-şi completeze studiile dacă vor să mai rămână în sistem.
O ordonanţă de urgenţă dată în ultima zi a ministeriatului Ecaterinei Andronescu îi obligă pe dascăli să urmeze studii superioare în următorii şase ani, acesta fiind un criteriu care i-ar avantaja pe cei care lucrează în învăţământ să-şi menţină postul.
În Vrancea, numărul învăţătoarelor şi educatoarelor care nu se încadrează în Ordonanţa de Guvern este în jur de 400, însă cea mai mare parte, mai exact 349 de educatoare, învăţători şi câţiva maiştri instructori din învăţământul liceal aşteaptă echivalarea studiilor de către Ministerul Educaţiei.
Pentru a putea fi echivalate competenţele şi încadrate în funcţia de profesor de învăţământ primar şi preşcolar, un cadru didactic trebuia să adune minim 100 de credite, după cum precizează Metodologia de echivalare.
„Eu am participat la foarte multe cursuri de formare, am toate gradele didactice luate, dar şi o vechime de peste 20 de ani la catedră. Conform legii, la 1 noiembrie 2012 trebuia să-mi fie echivalate aceste studii, pentru că am urmat toată procedura de echivalare şi a rezultat că am obţinut 250 de credite, însă Ministerul ezită să respecte legea, probabil pentru că nu sunt bani la buget. Spun asta pentru că dacă s-ar echivala studiile, încadrarea noastră se va face în funcţia de profesor, lucru care ar duce implicit la o mărire de salariu. Eu am făcut Liceul Pedagogic într-o perioadă când se făcea carte, nu glumă şi nu poate să zică nimeni că sunt mai prejos ca cineva care a urmat şi o facultate”,