Vaccinul oferă protecţie limitată împotriva gripei, mai ales în cazul persoanelor de peste 50 de ani care suferă de anumite afecţiuni. Dovadă stă primul deces de gripă din România, care a survenit la o femeie vaccinată, de 55 de ani.
Săptămâna trecută s-a înregistrat primul deces de gripă din România, la o femeie care s-a prezentat la medic cu manifestări de infecţie respiratorie şi cu multiple boli asociate. La debutul simptomelor, femeia de 55 de ani, din Bistriţa-Năsăud, nu a suspectat că ar putea suferi de gripă, fiindcă se vaccinase cu 26 de zile în urmă, şi a luat antibiotice timp de trei zile. Totuşi, starea ei de sănătate a evoluat negativ rapid, au apărut complicaţiile şi a survenit decesul.
Vaccinul – eficienţă de 65%
În mod normal, o persoană sănătoasă şi tânără care se vaccinează antigripal devine imună la virusurile incluse în ser după două săptămâni. În a patra săptămână de la vaccinare, imunitatea ar trebui să fie maximă, spun specialiştii români în gripă şi în vaccinologie. După a patra săptămână, imunitatea scade treptat şi devine nulă după şase luni-un an, în funcţie de organismul fiecăruia.
Limita protecţiei induse de vaccin este dată însă, în principal, de răspunsul imun individual. În cazul persoanelor cu un răspuns imun protector mai scăzut, cum este cazul celor cu vârste de peste 50 de ani cu alte afecţiuni, vaccinul gripal induce o protecţie medie de numai 65%, faţă de un adult tânăr şi sănătos – 80%-90%.
Categoriile care răspund mai puţin la vaccinare: persoanele în vârstă; copiii mici; bolnavii cronic de orice vârstă; persoanele obeze sau cele cu dislipidemii (cu un nivel crescut al grăsimilor în sânge).
Vaccinul cuprinde doar 3 tulpini virale
Nu numai persoanele din categoriile de risc enumerate mai sus sunt în pericol de a suferi de gripă chiar dacă s-au vaccinat. Şi adulţii sănătoşi