Ordonanţa 92, publicată în Monitorul Oficial, prevede ca educatorii şi învăţătorii fără studii superioare să le facă în decurs de şase ani. Mulţi dintre dascălii cu experienţă nu văd utilitatea acestui demers. Printre ei şi Rodica Jişa, din Timişoara.
Învăţătoarea are 55 de ani şi predă de 35, prin "mâinile" ei trecând deja numeroase generaţii de timişeni. "Facultatea ar putea fi utilă pentru generaţiile mai tinere, care poate n-au făcut Ligeul Pedagogic, n-au făcut atâta metodică. Poate au făcut o facultate unde nu au învăţat aceste lucruri specifice meseriei. Colegele care au făcut colegiul au spus că nu au făcut acolo pregătirea de dascăl la acelaşi nivel ca în Liceul Pedagogic. Nu simt că mi-aş îmbunătăţi metoda de lucru sau că aş fi un dascăl mai bun, nu ştiu dacă-i neapărat necesar, poate pentru persoane care nu au la bază un liceu pedagogic sau au făcut studii superioare în alt domeniu", a spus Rodica Jişa.
Bănăţeanca este de părere că un liceu pedagogic făcut temeinic nu este cu nimic inferior studiilor superioare în meseria pe care şi-a ales-o. "Chiar am făcut o şcoală foarte bună în Liceul Pedagogic, cu multă practică, pentru că până la urmă aşa înveţi o meserie. Când eşti bine pregătit chiar cred că nu mai e cazul să faci şi facultate. Am colege care au făcut colegiul, de teamă că vor veni colege mai tinere, cu studii superioare, care pot să le înlocuiască. Dar nu au învăţat meserie acolo. Eu am făcut cinci ani Liceul Pedagogic, ulterior s-a redus la patru ani. Era bazat pe multă pedagogie, psihologie, probleme speciale de pedagogie, am învăţat foarte multe legate de specificul meseriei. Plus metodică la fiecare materie de predat. Eu zic că diploma de învăţător pe care am primit-o nu am primit-o degeaba. Cu oricine veţi vorbi din generaţia mea vă vor spune că am ieşit dascăli de profesie", a declarat doamna Jişa.
"Pra