Firmele sindicale create special pentru a oferi protecţie socială au ajuns în colaps, sunt pe punctul de a face disponibilizări masive şi chiar de a fi închise. E cazul societăților Olservmin SRL şi Sind Jilţ SRL, ambele având ca asociaţi sindicatele din minerit, respectiv energie.
Începând cu luna martie,174 de angajaţi ai Sind Jilţ Mătăsari vor fi disponibilizaţi, AJOFM Gorj fiind deja notificată în acest sens.
Conducerea societăţii Sind Jilţ Mătăsari a notificat, la începutul acestei luni, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj că va disponibiliza 174 de salariaţi, începând cu luna martie a acestui an. Potrivit conducerii firmei sindicale, concedierile sunt cauzate de diminuarea contractelor de prestări servicii atribuite de către Complexul Energetic Oltenia.
Lucrurile s-au precipitat însă în cursul zilei de ieri, când muncitorii care au primit deja preavizele de concediere erau pregătiţi pentru a protesta la poarta societăţii, reproşând administraţiei societăţii că au dat pământ în schimbul unui loc de muncă, iar acum sunt trimişi acasă, însă, până la urmă, s-a decis amânarea revoltei până la formularea clară a nemulţumirilor.
Cine sunt responsabili de situaţia firmei sindicale
Societatea Sind Jilţ SRL a fost înfiinţată în 2003 de către sindicatele din minerit şi energie din zona Jilţ-Turceni, aceste fiind şi unicul asociat al firmei, cu scopul încadrării în muncă a persoanelor disponibilizate de la unităţile miniere şi a altor categorii sociale defavorizate. Firma a primit de-a lungul anilor contracte prin încredinţare directă de la fostul Complex Energetic Turceni, pentru prestarea unor servicii sau lucrări administrativ gospodăreşti. Numai în ultimii patru ani, societatea sindicală a primit contracte ce depăşesc 9,5 milioane de euro.
Mai precis, în septembrie