Suntem aici pentru a sărbători realizările voastre. FMI este mândru că a făcut parte din povestea de succes a Letoniei“, a afirmat anul trecut directorul ge neral al FMI Christine Lagarde. FMI atrage acum atenţia că austeritatea a fost prea dură. AFP/Mediafax Foto Letonia a urmat cel mai drastic tratament de austeritate din UE, atât de dur încât i-a speriat chiar şi pe economiştii Comisiei Europene şi ai FMI, şi s-a transformat în patru ani din cel mai mare dezastru economic european în economia cu cea mai mare creştere din Europa. De aceea, acest stat baltic cu o populaţie de doar două milioane de locuitori este dat adesea drept exemplu că austeritatea şi creşterea economică nu se exclud reciproc.
Însă preţul plătit de Letonia este enorm: rata şomajului aproape
s-a triplat de la intrarea econo miei în criză, iar din 2008 ţara şi-a pierdut mai mult de 5% din populaţie din cauza emigrării. Majorita tea celor care au plecat sunt tineri.
Creştere pe măsura declinului
Economia letonă a scăzut cu aproape o cincime în perioada 2008-2009, în contextul crizei mondiale şi al în gheţării aproape totale a lichidităţii. Plonjonul a venit după o perioadă în care economia s-a supraîncălzit, cu creditarea şi activitatea din construcţii peste nivelul care ar fi putut fi susţinut pe termen lung. Soluţia aleasă de guvernanţi pentru ieşirea din criză a fost austeritatea strictă, adică devalorizarea internă, prin care guvernul reduce cheltuielile şi pune presiuni descendente pe preţuri şi salarii pentru refacerea competitivităţii economice, scriu ana liştii portalului de analiză economică şi financiară seekingalpha.com. O alterna tivă ar fi fost devalorizarea monedei. Dar economia a crescut cu 5,5% în 2011, iar anul trecut a avansat probabil cu 5,3%, cel mai rapid ritm din Europa. Deficitul bugetar a ajuns la 1,5% din PIB, nivel