După 12 ani de muncă, specialiştii de la arhiva bibliotecii Cornell’s Macalulay au reuşit să ducă la capăt cea mai mare colecţie de sunete naturale ale animalelor. Colecţia este disponibilă gratuit online.
„Aceasta este una dintre cele mai mari cercetări şi resurse pentru conservarea naturii al laboratorului de ornitologie de la Cornell“, a declarat Greg Budney, curatorul acestei colecţii inedite.
Pentru a pune cap la cap toate sunetele şi site-ul final, colecţia a ajuns la 150.000 de sunete naturale şi înregistrări, stocate pe 10 TB de date, care rulează pentru 7.513 ore.
În total, în biblioteca digitală Cornell sunt 9.000 de specii, mai ales păsări, dar colecţia include şi balene, elefanţi, broaşte, primate şi altele.
„Colecţia noastră este cea mai veche şi cea mai mare din lume. Acum este şi cea mai accesibilă. Încercăm să îmbunătăţim căutările în site şi să creăm unelte pentru ca oamenii să colecteze sunetele naturii şi să le urce în arhivă. Încercăm să facem biblioteca noastră cât mai folositoare unei audienţe extinse“, a declarat directorul bibliotecii, Mike Webster.
Cum ar putea fi folosite înregistrările? Evident, academicienii sau studenţii le pot folosi în studiul lor, dar ele vor putea fi utile şi în expoziţii, filme sau produse comerciale cum ar fi aplicaţiile mobile sau sunetele de apel pe telefoane.
Puteţi vizita biblioteca virtuală accesând acest link.