În ultimii ani, studiile superioare au trecut încet-încet, în categoria învățământului obligatoriu. Dacă în urmă cu câțiva ani mergeau la facultate doar cei care își doreau cu adevărat să învețe ceva în plus, cei care aveau o situație financiară bună sau cei pentru care facultatea era o fiță, acum acest stadiu este mai mult decât necesar.
Cei mai mulți dintre angajatori solicită în anunțul de angajare ca cel care solicită postul să aibă studii superioare. O astfel de veste au primit și cadrele didactice din învățământul primar în urmă cu câteva zile, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern la sfârșitul anului 2012 atunci când la conducerea Ministerului Educației se afla încă fostul ministru, Ecaterina Andronescu.
Potrivit documentului, educatorii și învățătorii vor fi obligați să urmeze o facultate în cel mult șase ani de acum înainte pentru a putea să își păstreze locul de muncă. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Gorj, la nivelul județului Gorj predau aproximativ 550 de educatori și peste 850 de învățători, doar o parte dintre aceștia fiind absolvenți ai unei facultăți.
Cei care au absolvit institute pedagogice pot sta liniștiți
Potrivit ordonanței, dascălii din învățământul primar și preșcolar care au absolvit liceele și institutele pedagogice vor putea rămâne liniștiți la catedră, fără să facă dovada unei diplome de licență. ,,Cei care sunt educatori şi învăţători cu Liceul Pedagogic, rămân în continuare pe aceste funcţii fără niciun fel de probleme”, a spus Ecaterina Andronescu. De asemenea, fostul ministru promite că articolul prin care cadrele didactice sunt obligate să meargă la facultate va fi scos înainte ca ordonanța să fie aprobată de Parlament. „În Parlament o să scoatem de tot această prevedere, nu am putut să avem o înţelegere cu Ministerul Justiţiei până nu am pus în ordonanţă acest articol