Economist-şef la Banca Mondială
Potrivit analiştilor financiari, anul 2013 începe sub auspicii încurajatoare. Leul creşte în raport cu euro, iar ministerul de finanţe se împrumută mai ieftin. Investitorii străini sunt din nou interesaţi de titlurile de stat de la Bucureşti. La Bursă, sumele tranzacţionate au întrecut deja orice aşteptări. Capitalul străin se întoarce iarăşi cu faţa spre România. Previziunile multor analişti se schimbă din mers. După plecarea FMI, vor veni agenţiile de rating, ale căror semnale pozitive vor întări imaginea. Altfel spus, străinii pariază din nou pe economia românească. "Mai rămâne", scrie Ziarul Financiar, "ca această schimbare de sentiment a nerezidenţilor să se propage şi în economia locală". Cu alte cuvinte, se aşteaptă ca şi firmele româneşti să aibă încredere în trendul perceput în străinătate. Pentru mai multe lămuriri, consultarea unei instituţii prestigioase, precum Banca Mondială, sucursala din Bucureşti, ni s-a părut necesară. Am dorit să aflăm, de la un înalt responsabil al Băncii, care este "starea naţiunii" şi ce ne aşteaptă în 2013 şi mai departe. Ne-a răspuns, cu multă amabilitate, doctorul în economie Cătălin Păuna, economistul-şef, unul dintre foştii studenţi de elită educaţi, după 1990, în cele mai bune universităţi europene, şi care s-au întors să lucreze în ţara natală.
"Ne aşteptăm la un impact pozitiv, dar nu spectaculos"
- Care este rolul Băncii Mondiale în contextul crizei internaţionale şi de când este implicată în proiecte de dezvoltare în România?
- Înfiinţată în anul 1944, în SUA, Banca Mondială (BM) a fost destinată iniţial reconstrucţiei mondiale de după război. Astăzi, mandatul său urmăreşte reducerea sărăciei la nivel mondial. Banii sunt cheltuiţi pe proiecte specifice, cum ar fi autostrăzi şi baraje, sisteme de sănătate şi de educaţie. De la î