De ceva vreme există pe piaţă Editura Alexis care s-a specializat în albume de artă, a şi propus o serie intitulată "Arişti plastici români contemporani". Editura este condusă de regizorul Mihai Vişinescu. A externalizat grupului Textus ex machina serviciile de layout şi prepress pentru albumele pictorilor Ion Sălişteanu şi Alma Redlinger. Provocarea a constat în prelucrarea imaginilor care, pe print, trebuia să arate cât mai aproape de lucrarea originală. Rezultatul este de-a dreptul uimitor - rigoarea structurării albumului, condiţiile grafice şi tipografice excelente cuceresc cititorul.
Spre sfârşitul anului 2012, editura a lansat pe piaţă încă o operă de artă, al cincilea său album - Albumul unei prietenii. Nichita Hristea Stănescu şi Vladimir Mihai Zamfirescu.*) Evenimentul a avut loc la Biblioteca Naţională în decembrie trecut, cu o zi înaintea comemorării morţii lui Nichita Stănescu. E un album format mare, în casetă, paginile pe carton gros sunt detaşabile şi îmbină fotografia, reproducerile de manuscrise şi reproducerile de tablouri. Totul e prefaţat de o pagină scrisă de pictor intitulată "Nichita şi cercul cu tuci" - "Mi-l amintesc aplecat cu o tandreţe masculină infinit protectoare... halucinată Pieta, transfigurat într-o dimensiune a cărei muzică îmi şoptea, încet, ca să mă «adoarmă»: ... «eu sunt Mama ta! »..."
Cum a ajuns Vladimir Zamfirescu să picteze a spus-o chiar "Ziarului de duminică" într-o confesiune din 2006: "Deşi nu am fost un copil precoce, încă de la o vârstă fragedă am fost atras de desen şi pictură, iniţial, printr-o împrejurare care, la prima vedere, ar putea părea stranie. Primele mele contacte cu arta picturii au avut loc prin intermediul tatălui meu. Din nenorocire pentru dezvoltarea mea ulterioară, cele petrecute în acei ani cu părintele meu aveau să se răsfrângă şi asupra mea, tata având un dosar politic destul de pro