De la electrocasnice şi bere de lux la echipamente pentru industria auto, toate se vor produce la Cluj în următorii doi ani. În doar câteva luni, Clujul s-a transformat din oraşul părăsit de Nokia în locul unde investitorii se bat pentru un teren din parcurile industriale. Investiţiile anunţate se ridică la peste 150 de milioane de euro.
Două fabrici îşi vor deschide porţile anul acesta în comuna clujeană Jucu. Ele vor produce electrocasnice şi piese pentru industria auto.
"De Longhi a intrat deja în producţie de probă, iar la sfârşitul lunii februarie va începe producţia. Vor fi 180 de angajaţi, ar până la sfârşitul anului vor fi 300 de angajaţi. Din informaţiile noastre, firma Bosch va deschide linia de producţie în luna iunie", a declarat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.
În judeţul Cluj ar putea deschide o fabrică şi un producător italian de bere de lux din zona Piemont. Investiţia s-ar ridica la 3 milioane de euro.
Citeşte şi:
Comuna clujeană Vad ar putea produce bere de lux
"Italienii s-au declarat interesaţi. Vizita lor la noi fie a fost fie numai o tatonare, fie se va concretiza în perioada următoare. Scopul final este acela de a produce o bere artizanat, fără alcool", spune primarul comunei Vad, David Prunean.
Încet - încet Clujul rămâne fără terenuri disponibile în parcurile industriale. Cel mai râvnit este parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu, exact de unde a plecat şi compania Nokia în 2011.
"Astăzi mai avem disponibile vreo 30 de hectare de teren, dar şi pentru acelea suntem în negocieri, iar cererea se duce către 400 de hectare", a declarat Viorel Găvrea, director general al Tetarom.
Dintre cele cinci firme care urmează să înceapă producţia la Cluj, două se află încă în discuţii cu autorităţile locale, trei dintre ele având deja contractele semnate. Investiţiile totale anunţate pentru urmă