Scris de Alexandra Lăzureanu - Reprezentanţii Salvamont Bihor consideră încheierea vacanţei de iarnă – cu 41 de accidente la schi – oportună pentru a reaminti regulile de acces pe pârtie.
Astfel, Codul Schiorului prevede ca pentru siguranţa proprie, dar şi a celorlaţi amatori de schi, să se respecte următoarele reguli: echipamentul de schi trebuie să fie în stare foarte bună, îmbrăcămintea să fie potrivită pentru condiţiile de iarnă, utilizarea căştii de protecţie fereşte capul în caz de cădere şi ar trebui purtată obligatoriu în special de către copii. Totodată, nu se practică schiul sub influenţa alcoolului. Prevenţia trece orice primeşte, iar în acest sens prima parcurgere a pârtiei ar trebui efectuată în viraje largi şi cu viteză redusă pentru a putea identifica porţiunile cu gheaţă sau denivelări, iar traseul abordat trebuie să fie potrivit cu pregătirea şi experienţa fiecăruia în domeniul schiului.Atenţie sporită întotdeauna!
Înainte de plecare, e de preferat să fie ales un traseu care să evite grupurile, schiorii începători şi să permită oricând oprirea în caz de necesitate. Foarte important e să fie feriţi copiii şi schiorii mai puţin experimentaţi. „În caz că observaţi accidentarea unui schior din apropiere, căzut la pământ şi incapabil să se ridice singur, apropiaţi-vă de el şi nu acordaţi nici un fel de ajutor dacă nu aveţi o pregătire temeinică în domeniul primului ajutor medical. Puteţi face mai mult rău decât bine. Puteţi eventual să liniştiţi accidentatul, spuneţi-i să rămână întins la pământ, protejaţi-l de ceilalţi schiori şi solicitaţi imediat intervenţia salvamontiştilor de serviciu sau eventual a unei persoane cu pregătire medicală adecvată”, precizează Adi Marin, vicepreşedinte executiv SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Acordaţi prioritate pe pârtie şi la instalaţia de transport pe cablu salvamontiştilor de serviciu şi personalului pâr