Cei 22.000 de învăţători şi educatori care aşteaptă de un an să le fie echivalate competenţele pentru a deveni profesori în învăţământul primar şi preşcolar, aşa cum este prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale din 2011, ar fi primit de la 1 ianuarie 2013 majorări salariale de până la 27% în cazul în care Ecaterina Andronescu ar fi semnat ordniul de ministru care ar fi permis aceasta.
Ordinul de ministru care a ajuns, în vara lui 2012, la semnat pe biroul ministrului Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, prevedea încadrarea a 22.000 de învăţători şi educaţori în funcţia de profesor, ceea ce ar fi dus automat la o mărire de salariu conform Legii salarizării.
Dacă ordinul ar fi fost semnat, atunci, începând cu data de 1 noiembrie 2012, ar fi trebuit eliberate atestatele de echivalare, iar de la 1 ianuarie 2013, salariile învăţătorilor ar fi fost majorate cu cel puţin 17% şi cel mult 27%, în funcţie de vechime.
"HotNews" a publicat lista profesorilor care se află în această situaţie împreună cu un calcul făcut pe Legea salarizării care determină valoarea majorării salariilor în funcţie de vechime.
"Pentru a deveni profesor în preşcolar sau primar, un învăţător sau educator trebuia să întrunească minim 100 de puncte în dosarul său de echivalare, iar ministerul trebuia să aprobe acele liste până la 1 noiembrie anul trecut", a explicat pentru HotNews un inspector şcolar judeţean.
"Asta însemnă o mărire de salariu care ar fi putut fi operată măcar de la 1 ianuarie 2013, pentru că în anul trecut nu a fost prevăzută în bugetul de la educaţie o astfel de situaţie. Atunci, cel mai bine era ca aceasta mărire de salariu pentru acele 22.000 de cadre didactice să fie cuprinsă în bugetul de pe anul acesta", explică mai departe acesta.
"Nouă nu ni s-a comunicat nimic de la minister, nu ştim de ce această procedură nu s-a finalizat, de ce s-a blo